Deltapad - Vlaanderen
We starten hier met het Deltapad, van Hoek van Holland naar Bergen op Zoom en het eerste deel van de GR 5, van Bergen op Zoom naar Maastricht. In totaal 16 wandeldagen.
Lange-Afstand-Wandelpad 701 Hoek van Holland naar Bergen op Zoom 115 km
Het Deltapad is het eerste deel van de Noordzee-Rivièra route, de bekende E2 of Gr 5 naar Nice. Onderdeel van het Europese wandelnetwerk. We wandelen door de Duinen van Voorne en dwars door de Slikken van Flakkee. Voorbij Tholen doemt de Brabantse Wal op. Het wandelen door oude stadjes als Sluis, Goedereede en Brielle doet de geschiedenis van de delta weer herleven. In alles staat de Delta centraal. Open water met dijken. We zien ook de stormvloedkering van de Nieuwe Waterweg. Het is meer dan we gewend zijn over verharde paden en wegen. Toch leidt de route ons vaak langs groene en blauwe natuur. Telkens weer “kunstwerken” om het water in zee te houden, die we in de verte al kunnen zien.
Dag 1
9 mei 2003
Hoek van Holland – Brielle 24 km
Nog voor 6.00 uur staan we op en rijden naar Roosendaal. Van hieruit kunnen we met de trein naar Hoek van Holland. Over 4 dagen zullen we in deze regio weer uitkomen. We parkeren onze auto vlakbij het stadion van RBC. Bij de hoofdingang van het station is het overal betaald parkeren. We denken het station vanaf de achterzijde te benaderen. Dit lukt dus niet. We zetten nu onze auto net buiten de parkeerzone en wandelen 15 minuten naar het station. Zo missen we wel onze 1e trein, maar een half uurtje later zitten we dan toch in de trein naar het beginpunt van de E2 (GR5), tevens ons beginpunt van het Deltapad.
We wandelen buiten de kern van Hoek van Holland langs. Het is veelal groen. In de verte zien we een enorm groot bouwwerk wat later een boorplatform in aanbouw blijkt te zijn. We zien hier ook de stormvloedkering van de Nieuwe Waterweg. Over een fietspad lopen we naar het Staelduinse Bos. Een natuurgebiedje waar we helaas met een wijziging in de route omheen worden geleid. Even later is er weer een omleiding en lopen we over een dijkje naar Maassluis. We lopen tussen de kassen van het Westland (De Glazen Stad). Bij de nieuwe waterweg lunchen we. Grote en kleinere schepen Brielle aan het water.varen voorbij. In Maassluis gaan we met een pontje de Nieuwe Waterweg over. Vervolgens mogen we een flink aantal grote bruggen over. Eenmaal in Brielle wordt het landschap weer groener. We houden koffiepauze bij op een steigertje aan het water. Twee woerden vechten om één vrouwtjes eend. Het gaat er flink op. De eenden lijken zich niet te storen aan onze aanwezigheid. Na de pauze komen we rond vier uur op de camping in Brielle aan. Voor onze begrippen een zeer luxe camping. Na een douche verkennen we het historische centrum van Brielle. Het ligt vol met pleziervaartuigen en heeft een oude handelskern. We doen meteen wat boodschappen en gaan weer terug naar de camping waar we de avond doorbrengen.



Dag 2
10 mei 2003
Brielle – Goedereede 30 km
We verlaten de camping aan de achterkant en bevinden ons snel op de route. We krijgen nu een rondleiding door Brielle. Ondertussen kopen we een brood bij de bakker. Brielle is oorspronkelijk een nederzetting, omringd door dijken. Er zijn nog diverse poorten bewaard gebleven. In het dorp staan monumentale panden. We verlaten de nederzetting en lopen langs het Oosterlandse Rak, door het groen naar de Stenen Baak. Het is een toren van steen die vroeger als vuurtoren dienst deed. Er werd een vuur in gestookt. Over verharde wegen en wandelpaden met houtsnippers komen we in Oostvoorne om vervolgens in Rockanje uit te komen. Soms lopen we door de duinen. We lopen nog een stuk over het strand en over de Haringvlietdam. Er wordt veel gezeild. Na 30 km wandelen komen we in Goedereede. Hier vinden we de camping al snel. De plaatselijke supermarkt is gesloten wegens een verbouwing. We mogen 2 fietsen lenen van de uitbater en fietsen naar Ouddorp, 4 km verderop. Zo kunnen we toch nog wat boodschappen doen. Er staat een picknickbankje op de camping waar we ons eten op bereiden.


Dag 3
11 mei 2003
Goereede – Battenoord 21 km
’s Nachts regent het even een klein beetje. Als we opstaan is alles weer droog. Ook het gras en de binnenkant van de tent. Gemakkelijk inpakken dus. De zon schijnt al en het waait wat. We lopen Goedereede uit. Het zicht is wijds, veel akkerbouw. In de verte zien we weer een dorpje met de kerk. Over asfaltweggetjes komen we in de slikken van Flakkee. Het eerste deel is begroeid met struiken en bomen. We lopen over een graspad in de schaduw. Later wordt het pad natter en natter. Er is een alternatieve route over de dijk, maar na een droge periode zoals nu zou het volgens ons door de slikken ook wel lukken. Eerst vermijden we het waterige pad door in de dichte struiken naast het pad te lopen. Later lopen we steeds over het minst diepe gedeelte van het waterpad. Met onze schoenen met goretex is dat goed te doen. Onze broeken worden wel heel erg vies. Het blijkt nergens veel dieper te zijn dan 10 – 15 cm. De ondergrond is relatief hard. Na de slikken gaan we bij Kleistee over op een grasdijk waar schapen lopen. Hier volgt een stuk van 8 km over zo’n dijk naar Heringen waar we lunchen bij de haven. Nog even verder over een geasfalteerde dijk naar Battenoord. Om 14.00 uur komen we aan op de camping vlak achter het Grevelingenmeer. We zetten de tent op en wassen de vieze broeken. Ze drogen snel in de wind. Later gaat de wind wat liggen. Op de camping vertrekken de gezinnen weer allemaal huiswaarts, het weekend zit erop. Veel stacaravans waar de gezinnen in de weekenden verblijven. ’s Avonds spelen we een paar spelletjes Carcasonne in het centrumgebouw. Er is een TV waar we ouderwets van studiosport op zondagavond kunnen genieten. Verder is er niemand in het gebouw. ’s Nachts trekt er een onweersbui met flinke windstoten over. De tent houdt het gelukkig.


Dag 4
12 mei 2003
Battenoord – Halsteren 30,5 km
Het is droog als we opstaan. Er staat wel een stevige wind. We lopen over de dijk verder. De windmolens draaien op volle toeren. De wieken zwieren met een enorme kracht rond. We lopen verder over de Philipsdam met uitzicht over het Grevelingenmeer. Er is een sluis die het zoet en zout water op een ingenieuze manier scheid als de schepen worden geschud. We lopen over asfaltwegen en dijken met schapen over de brug over het Rijnscheldekanaal. We lunchen op de trap van een kerk. We zien een bungalowpark met huisjes met rieten daken. Weer langs de Rijn-Schelde verbinding. De wind trekt weer aan. Als we in Halsteren zijn aangekomen vragen we naar een bushalte bij een plaatselijke bouwvakker. Hij wijst ons een plek bij een infobord. Het begint zachtjes te regenen. We wachten, maar … geen bus. Na een uur lopen we richting Bergen op Zoom. 1,5 km verderop is ook een bushalte, maar nu met een bord met tijden. Na 20 minuten (16.45 uur) komt de bus. Via Bergen op Zoom gaan we met de trein terug naar Roosendaal. We vinden de auto weer ongeschonden terug.


Dag 5
20 mei 2005 24 km
Halsteren – Wildert
We parkeren onze auto bij het station van Wildert (België) en reizen per trein terug naar Nederland. Een lijnbus brengt ons weer van Bergen op Zoom naar Halsteren waar we 12 mei 2003 zijn gestopt. Als we net de route hervat hebben lopen we bij een wandelboom fout. Deze brengt ons door het ontbreken van een “tak” op het verkeerde pad. Drie kwartier later staan we weer bij deze “boom” en hebben een leuk rondje gelopen, maar zijn weinig verder. Wanneer we de juiste route gevonden hebben, lopen we door een fraai bos en komen we bij hét beginpunt van de GR5 die loopt van Bergen op Zoom naar Nice. Hier staat ook een Stayokay Jeugdherberg “Klavervelden”.
Via Wouwse plantage komen we bij Essen België weer binnen. We nemen een pauze bij Bivakplaats “Paviljoen”. Een prima plek om te overnachten met een tent. Bij het plaatsje Wildert aangekomen verlaten we de route om onze auto bij het station weer op te halen en rijden even verder naar de camping “Wildertse Rust”. Daar nemen we een trekkershutje. We hebben gisteren pas besloten om 2 dagen te gaan wandelen en hadden te weinig tijd om naast een dagrugzakje ook nog onze kampeeruitrusting mee te nemen. De munt die we voor één euro krijgen, verwarmd het water van de douche niet echt en blijft helaas koud. ’s Nachts regent en onweert het. Gelukkig slapen we lekker droog.
Dag 6
21 mei 23 km
Wildert – Wuustwezel
De camping ligt maar 250 meter van de route. We lopen al vrij snel de Kalmthoutse Heide op. Dit is een 1850 hectare groot reservaat met veel stuifzand, heuvels en heide. Lopen is door het mulle zand zwaar. We proberen de randen, van het brede pad met los zand, op te zoeken om wat meer grip te hebben en niet de helft van onze afzet meteen weer te verliezen. Het reservaat wordt begraasd door Galloway runderen. Wandelaars met hond mogen dit reservaat niet in en moeten een omleidingsroute volgen. Na het dorpje Kalmthout begint de route meer asfaltwegen te volgen. Deze loopt tussen een landbouwgebied met boerderijen en boom/planten kwekerijen. Via het Pastoorbos komen we Wuustwezel binnen. In het centrum van het dorp zoeken we uit hoe we terug kunnen naar onze auto in Wildert. Een belbus is geen optie, een bus via een andere plaats gaat pas over een flink half uur. Deze tijd benutten we dus maar om terug te liften wat ook vrij snel lukt. Na 10 minuten met onze duim omhoog, stopt een Belg die ons tot een paar km van onze camping brengt. Het laatste stukje lopen we terug. De dagrugzakjes achter in de auto en terug rijden maar.






Dag 7
12 juni 25 km
Wuustwezel – Zoersel
Deze keer worden we per auto weggebracht door de moeder van Jeannette. Haar vader, Ad, gaat dit keer ook mee (ook van Ad staan verschillende trektochten op deze site beschreven). In België is het vandaag vaderdag (in Nederland een week later) dus kopen we bij de plaatselijke bakker een gebakje om dit heugelijke feit te vieren. We verlaten Wuustwezel over een laan met bomen. We lopen over “De Kleine Beek”. Even later willen we “De Grote Beek” oversteken, maar hier staan 30 mannen en vrouwen op de brug. We worden staande gehouden en worden uitgenodigd een borrel mee te drinken. We raken aan de praat. Het gezelschap gaat elke zondag wandelen. Eén keer per jaar (vandaag) vertrekken ze om 7 uur, in plaats van 9 uur. Ze nemen dan halverwege de wandeling een borrelpauze. Aan het praten te horen hebben ze al een paar borrels gehad. Wij bevragen hen over hun activiteiten en zij bevragen ons over de GR 5. Het is meteen gezellig. Als we vertellen dat we ook door Westmalle lopen zegt een man dat ze een pijpleiding hebben aangelegd van de Abdij naar een café in de buurt. 15 minuten later lopen we weer verder. In de mooie oude dorpskern van Brecht houden we pauze. Op zondagochtend zijn hier een paar winkels open. Na Brecht lopen we een aantal kilometers langs een kanaal wat we op een gegeven moment ook oversteken. Als we een picknickbank passeren is het net lunchtijd. Dat komt goed uit. Later passeren we de Trappisten Abdij van Westmalle. Even verder, bij het café, kunnen we niet nalaten op het terras ook een trappist te nemen. Het is druk, heel druk bij het café met een groot terras. Je zou het bijna geloven dat, de pijpleiding waar de man het vanmorgen over had, er daadwerkelijk ligt, zoveel mensen hier aan de trappist zitten. De Abdij ligt er echter een paar honderd meter vandaan. Even later lopen we het terrein van Jeugdherberg Gagelhof op. Kamperen mag er niet, en ook niet in de verre omgeving, dus nemen we een kamer. Het is er niet duur, € 14,30 per persoon per nacht. ’s Avonds regent het buiten wat.


Dag 8
13 juni 30 km
Zoersel – Noorderwijk
Na een goed ontbijt samen met andere gasten komen we weer op gang. De straat van de jeugdherberg staat vol met grote vrijstaande huizen, zoals we in deze streek al meer hebben gezien. Een paar kilometer verderop staat “Het Boshuisje”: een horecaboerderij met een groot terras. Er zal ook wel trappist vertapt worden hier, zo nemen we aan. Hier kruisen we het Renier Sniederspad GR 565. We steken de snelweg Antwerpen – Eindhoven (E34) over en vervolgen de route door een akkerbouwgebied afgewisseld met bossen. Het zonnetje komt lekker door. Er staan hier en daar kasteeltjes van huizen. Ook zijn er in deze omgeving veel aangelegde visvijvers. We zijn al een half uur naar een lunchplek aan het kijken. Er zijn niet veel plaatsen om te zitten. In Grobbendonk gebruiken we een terras van een gesloten café om te lunchen. Een stuk verder staan er dan wel weer een aantal banken bij elkaar bij een park met Jeu de Boules banen. Ook ’s middags zijn er rond koffietijd geen banken te bekennen. Als “nood”, drinken we een trappist bij de plaatselijke tennisclub van Herenthout. Er zijn in deze streek veel plaatsnamen die ook in Nederland voorkomen. Ze worden soms alleen wat anders geschreven zoals Schravehage. Zo komen we na 30 km in Noorderwijk waar we camping “De Schuur” opzoeken. In de buurt is een grote supermarkt. Zeer praktisch om een goede maaltijd te bereiden. We hebben een picknicktafel en vullen later onze meubels aan met een paar terras stoelen. De picknicktafel is in het beginstadium van ontbinding.


Dag 9
14 juni 26 km
Noorderwijk – Averbode
We lopen via de achterzijde van de camping af en volgen de oude spoorlijn die nu tot fietspad is omgevormd. Later zigzaggen we door de omliggende bossen. De zon schijnt alsof het een lieve lust is en we zijn daarom blij dat de route vandaag erg bosrijk is. Zo kunnen we in de schaduw lopen. Bij de Abdij van Tongerlo kijken we even door de poort. Er lopen mensen rond. We nemen een kijkje binnen de poort. Na een rondleiding drinken we op een muurbankje onze eigen gemaakte koffie. Niet veel later, om half elf, gaat de bakkerswinkel open. We kopen een Tongerlose Broeder. Een lekkernij met gele pudding en rozijnen. Smaakt prima. Door de bossen komen we bij een echte 8-sprong. Hier komen inderdaad 8 flinke paden bij elkaar. Bij Westerlo zien we het imposante kasteel van Merode. Bij de Mariagrot nemen we de middagpauze. We raken aan de praat met een paar, eveneens lunchende, fietsers. Als we uitleggen dat we de GR 5 aan het bewandelen zijn zegt een fietser wel tot 5 maal toe dat hij ons hierom bewonderd. “Ik bewonder U zo”. We maken het maar tot de kreet van de week. In Averbode bekijken we de volgende Abdij. En zoeken daar rond vieren weer de camping op. De eigenaar wil ons drieën € 32 laten betalen. We horen net van te voren dat een trekkershut € 35 kost. We maken hem kenbaar dat we dat echt te duur vinden, voor 2 van die piepkleine tentjes. Hij telt er op ons voorstel 1 tentje vanaf en betalen dan € 22. Ad regelt bij de receptie meteen 3 terrasstoelen. Later, als de eigenaar de receptie heeft verlaten gebruiken we ook de tafel. Die stond toch helemaal alleen. Na een flesje wijn gaan we als het donker wordt (half elf) slapen.


Dag 10
15 juni 26 km
Averbode – Zelem (Halen)
We komen in Averbode langs een winkel die elektrisch gereedschap verkoopt. Hier zullen ze vast wasbenzine hebben. Inderdaad met 1 liter kunnen we de rest van de week wel vooruit. We hebben in het buitenland vaak in supermarkten naar deze brandstof gekeken, maar daar verkopen ze bijna nooit wasbenzine. Wasbenzine is beter voor onze benzinebrander dan gewone benzine, deze blijft dan schoner en raakt minder snel verstopt. We verlaten het dorp en pikken in Scherpenheuvel, net buiten de route, een stuk van de kruisweg van de bedevaartsplaats mee. Hier komen we de eerste heuveltjes tegen. Veelal over glooiende steenslagpaden en veldweggetjes komen we de provincie Brabant (België) binnen. We tippen de bebouwde kom van Diest net aan, om vervolgens om Diest heen te lopen, over de vestinggordel. Zo hebben we mooi uitzicht over het stadje. Na de lunch zoeken we daar een supermarkt op en gaan door Fort Leopold het stadje uit. De overweg over het spoor is eigenlijk afgesloten. Spoorwerkers zijn deze overgang aan het opruimen. Er staan al permanente hekken. We mogen er van de werklieden nog wel over. De route zal in de toekomst over de brug gaan. Richting Hezerheide waar we bij een vandaag gesloten winkel, buiten nog een koel blikje frisdrank kunnen nemen uit een automaat. Lekker met die hitte. We gaan op zoek naar een wildkampeerplekje. Er is hier geen camping. Op de kaart hebben we een mogelijke omgeving uitgezocht (bij wat bossen en een beekje), maar je weet nooit of er ook gelegenheid is. Boven op een heuvel zien we een aardig optrekje (gigantische woonboerderij) staan. Hier maar eens vragen of we hier op een stukje gras kunnen overnachten. Je weet nooit. Helaas wordt ons verzoek door een wat oudere dame afgewezen. We dalen af door een bos. In de vallei van de zwarte beek is een prachtige kampeerplek vlak bij de beek. Er is zelfs een picknickbank. We vragen bij mensen van het huis wat er naast staat of zij problemen hebben met een eventuele bivak. Ze hebben er geen problemen mee. De bewoners zijn gastvrij. We kunnen er naar behoefte drinkwater tappen. We wassen ons in de beek, maar wachten nog met de tent opzetten. We zien een flink aantal wandelaars en joggers langs komen. Er staat een bord met een verwijzing naar een ijsbar. We gaan hier ’s avonds na het eten maar eens naar op zoek. Om negen uur zijn er geen passanten meer en zetten wij onze tentjes op.


Dag 11
16 juni 26m km
Zelen (Halen) – Stokrooie
We vervolgen de route en steken 100 meter verder de beek over richting Goes. Hier volgen we een route naar een duizend jarige eik. De route maakt hiervoor een aparte lus. In het echt valt deze boom tegen. Het is een grote boom met een omtrek van 6,50 meter, maar heeft niet de vorm van een echt grote eik. Die lus is niet echt de moeite waard. We komen langs een kapel met een kluizenaarswoning. Via Lummen en een paar kleine bijhorende dorpskernen komen we bij de omloop van Terlamen. Een flinke omweg voor een natuurgebied om “Groot Bos”. Het is een lawaai daar. We lopen vlak bij het motor- en auto circuit van Zolder waar ze op dit moment aan het trainen zijn. De rest van de dag horen we nog de herrie van de opgevoerde auto’s. Het traject van vandaag is minder heuvelachtig dan gisteren, veelal door bos. Bij Domein Bovy pikken we een terrasje. Wat verder komen we bij de Schuurweg in Stokrooie waar we bij vakantieverblijf “Zummerheem” willen overnachten. De man is achter het verblijf wat aan het schilderen. De vrouw des huizes regelt volgens hem de zaken. Ze is echter nog niet thuis, dus gaan we voor het gebouw maar op het terras zitten. Even later komt de man bij ons zitten. We raken aan de praat. Hij is ook een verwoed wandelaar. Hij markeert 1 maal per jaar een gedeelte van de GR 5 en zegt in zijn leven toch zeker 13000 km gewandeld te hebben. We kunnen voor € 5 per persoon kamperen achter op het grasveld. Een kamer zou € 25 p.p. gekost hebben. We kunnen ook gebruik maken van een achterterras en een luxe badkamer.
Dag 12
17 juni 22 km
Stokrooie – Bokrijk
Bij de brug over het Albertkanaal nemen we meteen de variant. Dit waren voorheen de eigenlijke routes. Beleid van de GR beheerders is nu dat de routes door de steden lopen met als gevolg dat de aanloop en afloop routes nu gebruikt worden als eigenlijke route. Zo ontlopen we het centrum van Hasselt. We lopen door natuurreservaat van Schoor en Platweyers. Een gebied met veel water en dus vogels, vissen en andere dieren. Veel bomen, planten en bijvoorbeeld waterlelies. Bij het plaatsje Kiewit nemen we een koffiepauze op de trap van het plaatselijke kerkje. De variant weer verlatend, komen we bij het openluchtmuseum van Bokrijk. De markeerder heeft hier en daar een eigen route gemaakt, want van de routebeschrijving en de ingetekende route klopt weinig. Bij de sluis van Dieperbeek (ook onderdeel van het Albertkanaal) gaan we ’t bos weer in en lopen in natuurgebied “De Maten”. Een mooi natuurgebied met veel water. Bij een boerderij gaan we voor het huisgedeelte in het bermgras zitten. We zetten koffie. Een jogger op leeftijd stopt bij ons en maakt een praatje over waar hij ongeveer is. Niet veel later komt er fietser informeren. Hij blijkt in de buurt te wonen. Wij gooien meteen een balletje op over een plekje voor onze tenten. De man weet nog een slaapplaatsje voor ons bij een oud klooster. Daar slapen wel meer mensen die aan het trekken zijn. Zo komen we bij een jeugdhonk in Boksbergheide. Vlak bij Bokrijk. We mogen van de beherende broeder kamperen op een grasveldje aan de voorkant. Met de bus reizen we even naar een supermarkt, omdat deze viertal kilometers verderop is.






Dag 13
18 juni 21 km
Bokrijk- Stalken
We lopen eerst terug naar de route. Dan over de Genkerheide en door het natuurgebied “De Maten”. Bij de slagmolen maken we een foto. We nemen de variant om Gent. Een mooi natuurgebied door het Kolderbos tot de routes weer bij elkaar komen bij de Mariabidplaats, met grot voor Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Het blijft een bosrijk parkoers met hier en daar een bewoonde straat van een dorp. We passeren het mooie Zutendal. Over een mooi bospad naar Stalken. We strijken neer op camping “Mooi Zutendaal”. We zijn er al vroeg zodat we van een middagje zon kunnen genieten. 29 °C.
Dag 14
19 juni 22 km
Stalken- Sint Pietersberg in Maastricht
Via Lanaken lopen we 10 km langs het Albertkanaal en kruisen het mergelland om bij de Sint Pietersberg uit te komen. Boven op de berg stelt het eigenlijk niet zo veel voor. Er staat wel een pilaar als teken van het einde van het Pieterpad. We worden door een broer van Jeannette met de auto opgehaald.
