Kris kras Nederland

Fietstocht van 17 dagen kris kras door Nederland.

Klik op kaartje voor interactieve map van onze route in Turkije


Vrijdag 19 juni 2020
We starten met de NAP route

Vorig jaar zijn we gestart met de NAP route (LF9). Helaas moesten we onze reis toen na twee dagen afbreken. Nu dus op herhaling. Omdat we twee weken de tijd hebben fietsen we daarna kris kras door Nederland weer naar huis. De NAP-route (Normaal Amserdams Peil). Deze fietsroute  is in totaal 455 km lang en volgt globaal de kustlijn die ontstaat als alle dijken en duinen wegvallen. ‘Beachresort Breda’, ‘Amersfoort aan zee’ en ‘terpstranden’ in Groningen zouden dan werkelijkheid worden. Af en toe duikt de fietsroute de zee in, met name in Flevoland, of klimt deze juist de hoogte in, zoals bij de Havelterberg en de Utrechtse Heuvelrug.

We eindigden onze route vorig jaar in Amersfoort. Daarom zetten we nu vanuit huis koers naar deze stad. Vanwege de maatregelen ivm het corona virus zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Daar vallen ook de pontjes onder. We steken de maas over bij Maasbommel en maken gebruik van onze ‘fiets’ mondkapjes. De eerste nacht mogen we in Buurmalsen overnachten in de boomgaard van een collega. We zijn verrast als er behalve een mooie kampeerplek ook een pipowagen blijkt te zijn, met elektriciteit en stromend water en een plek voor een kampvuur direct aan de Linge.

Op zoek naar de route
Dag twee van onze fietsreis starten we in de Betuwe, waar de kersen rijp zijn. Vandaag passeren we Amersfoort. Daar pakken we de route op en zetten koers naar Bad-Nieuweschans, het eindpunt van deze bewegwijzerde route.  We zijn blij verrast door de mooie route. Vooral het deel in de polder is erg leuk. Daar hebben we nog nooit gefietst. Mooie afwisseling met bos en doorkijkjes naar het water. We overnachten bij Heleen In Ermelo., We kennen haar van onze deelnames aan Duchenne Heroes. Het is erg gezellig, we eten lekker zitten nog lang buiten om bij te kletsen en slapen heerlijk in een echt bed. Als we de volgende dag net weer onderweg zijn knapt er een spaak in mijn achterwiel. Geen idee waarom. Gelukkig hebben we de goede maat reservespaak bij ons en is het euvel snel verholpen.

Spakenburg

Veranderende landschappen
Leuk om te zien hoeveel verschillende landschappen Nederland te bieden heeft. Als we in de buurt van Kampen en Zwolle komen rijden we een stuk langs de IJssel en wordt het landschap wat kleinschaliger. Vanwege Corona varen een aantal pontjes over de IJssel niet. We moeten een paar keer een stuk om fietsen om via een brug de IJssel over te steken. We belanden uiteindelijk op een camping net ten noorden van Zwolle.

Oude Willem
We fietsen vanaf Zwolle naar natuurkampeerterrein Oude Willem in … Oude Willem. Nooit van gehoord maar het blijkt een gehucht in het Drents-Friese woud. De route er naar toe is mooi, veel kleine paadjes door bos, over heide en langs Hunebedden. Onderweg komen we nog een collega tegen. Gezellig om die ook weer in levende lijve te zien, is door al dat thuiswerken sinds maart dit jaar ook niet meer gebeurd. Mooi gebied om nog eens terug te komen.

Ontmoeting met neef Rick
De route gaat verder richting de stad Groningen. Eerst nog een stuk door het Drents-Friese woud. Dan meer naar de mooie vlakten in Groningen. We kamperen uiteindelijk op een veldje bij een haven in Zuidhorn. We wijken een stukje van de route af om een bezoekje te brengen aan onze neef Rick. Hij is net weer terug geëmigreerd vanuit Amerika. Leuk om zijn nieuwe plek te bekijken en even bij te kletsen.

Heerlijk natuurkampeerterrein
Vanaf Zuidhorn fietsen we een stukje terug naar de route en fietsen we midden door de stad Groningen. Ondanks dat het best lekker weer is overdag vinden we het ’s nachts toch een beetje fris. We hebben onze oude synthetishe slaapzakken mee genomen. Dit omdat we vooraf dachten dat onze donzen slaapzakken te warm zouden zijn. Als we er even over nadenken komen we erachter dat de slaapzakken al zo’n beetje 25 jaar oud zijn. Misschien toch aan vervanging toe. In Groningen voert de route ons langs de plaatselijk Decathlon. Daar kopen we twee mooie nieuwe slaapzakken en kunnen de oude er meteen achterlaten in een recycle box.
Via Winschoten komen we terecht op een natuurkampeerterrein in Wedde. Het blijkt een heerlijke plek te zijn. Een terrein wat alleen toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. Een fijne keuken om te koken en een tuin met een aantal picknickbanken. ’s Avonds genieten we van een prachtige zonsondergang.

Eindpunt van de NAP-route (LF9)
Dubbel feestelijke dag vandaag. We bereiken het eindpunt van de NAP route en het is mijn verjaardag. Vanaf de camping is het nog maar 25 km tot aan Bad Nieuweschans, het eindpunt van de route. We trakteren onszelf op koffie/thee met gebak op een leuk terras …. dat was het plan. Helaas geen terras te bekennen in Bad Nieuweschans. Daarom in de plaatselijke supermarkt appelgebak gekocht en zelf koffie en thee gezet bij een mooi bankje. 
Na nog 15 km komen we nog voor de middag aan bij natuurkampeerterrein Meerland, vlak bij De Blauwe Stad in Winschoten. 

Warm begin van onze eigen kris kras route
Op camping Meerland zijn meer vakantiefietsers. Dat levert altijd leuke verhalen en uitwisselen van de laatste technische snufjes op. Als we willen vertrekken staan er 6 fietsers tegelijk klaar voor vertrek. De temperatuur stijgt vandaag tot boven de 30 graden en er staat een harde oostenwind. Mooi dat we verder naar het westen trekken, naar Zoutkamp om precies te zijn, 85 km verderop. De camping die we op het oog hebben is vol maar gelukkig hebben ze voor fietsers nog een plaatsje vrij.

Op naar de Elfstedenroute
De weersvoorspellingen zijn niet al te best, niet voor vandaag en eigenlijk ook niet voor de rest van de week. We trekken ons er weinig van aan en zetten koers naar Dokkum voor de Elfstedenroute. We fietsen via een mooi fietspad nog een stuk door het Nationaal park Lauwersmeer met schitterende paarden. Verder naar Dokkum, waar we de Elfstedenroute oppikken. De route is prima aangegeven met eigen bordjes. We fietsen vaak over mooie vrij liggende fietspaden. 
Weer een schattige mini camping gevonden met maar 9 plaatsen. Direct aan de route en, uiteraard, aan het water.

Via Sneek en IJlst naar Heerenveen
De route voert ons vandaag weer via mooie kleine fietspaadjes naar Sneek, met de bekende poort met de twee torens. Daarna door naar IJlst en uiteindelijk naar Heerenveen. Daar hebben we afgesproken bij onze vrienden Ronnie en Linda. Fijn om na een paar dagen wat minder weer in een gewoon bed te slapen en heerlijk te worden verwend met een goede maaltijd en in de ochtend een lekker ontbijt. We besluiten om de Elfstedenroute te verlaten ivm de harde wind die er al een paar dagen is en die de komende dagen nog flink zal aanwakkeren. Ach, onze route heet niet voor niks kris kras Nederland.

Met de wind mee
Harde wind uit het westen. Wij willen vandaag naar Assen, pal naar het oosten. Lekker met de wind mee fietsen. We fietsen door een waterrijk natuurgebied waar we met een trekpontje de rivier oversteken. We drinken koffie in Oldeholtpade. We gaan langs bij Sipke en Ria. Ze hebben een boerderij en ik heb daar in 1984 stage gelopen. We hebben altijd contact gehouden maar elkaar al jaren niet meer gezien. Ze zijn dan ook helemaal blij verrast als we voor de deur staan. Ze maken meteen koffie en thee en we kletsen ook hier lekker bij. Dan verder via bosgebieden naar Assen. We zijn de enige gasten op de mini camping. Daarom mogen we de tent opzetten in de binnentuin en hebben we de hele veranda voor onszelf.

Van Assen naar Coevorden
Vandaag een regenachtige dag. Ondanks dat toch een fijne fietsdag in een mooie omgeving. Het laatste deel fietsen we via de Saksenroute (LF4) die we hierna nog wat verder gaan volgen. Vanwege het slechte weer nemen we een trekkershut op de camping in Coevoerden.

Warm showers
Via de Saksenroute fietsen we door het Twentse land. Wat is het hier prachtig. Kleinschalig landschap met prachtige boerderijen, landweggetjes en mooie bospaadjes. Het valt op dat de boerderijen prachtig zijn gerestaureerd en dat ook de tuinen er mooi en verzorgd uit zien. Er ligt ook nagenoeg geen zwerfafval. Dit gebied is echt een voorbeeld voor de rest van het land.
We kunnen vandaag voor het eerst gebruik maken van warm showers hosts in Tubbergen. Het is een wereldwijd couchsurfing idee maar dan voor fietsers. Zelf hebben we ook meerdere malen per jaar fietsers te gast die we lekker in de watten leggen. Coen en Diënne zijn onze hosts en hebben zelf een wereldreis op de fiets van 3 jaar gemaakt. Ze begrijpen dus precies wat we nodig hebben: lekker drankje als we binnen komen, kleding wassen in de wasmachine, warme douche, lekker bed, ’s avonds gezellig kletsen en veel fietsverhalen uitwisselen en in de ochtend nog een heerlijk uitgebreid ontbijt.
De volgende dag weer een mooie omgeving als we via Enschede naar Boekelo fietsen. Vanaf Boekelo gaan we via het riviertje de Dinkel naar de Sallandse Heuvelrug. Hier krijgen we zowaar een paar klimmetjes. Omdat er slecht weer wordt voorspeld overnachten we op een camping in Haarle in een ‘pipowagen’.

Via Hanzesteden weer terug naar huis
Het plan was om de Saksenroute richting Zwolle af te ronden. Het weer en ook de voorspelling zijn niet al te best dus besluiten we om al wat eerder richting de IJssel te fietsen en daar richting het zuiden en richting huis te fietsen. We passeren de Hanzesteden Deventer en Zutphen. Zoals al zo vaak tijdens deze reis zien we ook nu weer ooievaars. Het blijven mooie en bijzondere vogels.
Vanaf Zutphen fietsen we nog een stukje via de Veluwe en dan via bekende wegen in Arnhem en Nijmegen weer richting het Brabantse land.

We hebben 17 heerlijke fietsdagen gehad in ons rondje kris kras door Nederland. Via vele landschappen en veel verschillende weerstypen is het een typisch Hollands rondje geworden.
We hebben in totaal 1253 km gefietst.

De video van onze reis kris kras door Nederland vind je hier

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Wim & Willy

  Vandaag op YouTube jullie leuke video verslag “Kris Kras door Nederland “met veel plezier gekeken.
  Mooi in beeld gebracht, krijgen weer heel veel zin een een tocht.
  Zagen veel bekende plekjes…
  Dank! Ga zo door!!
  Wim & Willy

  1. Jeannette en Vincent

   Bedankt. Goed om te horen dat jullie de video leuk vinden. Daar doen we het allemaal voor.

 2. Leny Kitslaar[swinkels]

  Mooie reis en leuke film. Echt mooi om te zien.

 3. Marsha

  Wat leuk om jullie avonturen te volgen!

 4. Elly Smits

  Nu we vandaag weer te horen kregen zoveel mogelijk thuis te blijven deed het goed om even weg te dromen bij de vele prachtige foto’s van plekken waar ik voorlopig niet zal komen. Wat is Nederland mooi en wat fijn dat jullie er zo van hebben genoten.

  1. Jeannette en Vincent

   Hoi Elly,
   Goed om te horen dat je plezier beleefd aan het lezen van ons reisverhaal. Daar doen we het voor.

 5. jo en rikie van Thienen

  leuke tochten schitterend fietsweer in een prachtig land leuke foto s en een mooi verslag groet uit Oirschot

 6. Toon Vissers

  Hallo Jeannette en Vincent
  Hele mooie overzichtelijke site Complimenten. Mooie foto’s en mooi verhaal er tussen zodat je meteen beelden ziet van je verhaal.
  Fijn voor jullie dat je ook geweldig genoten hebt van de reis door Nederland.

 7. Irene

  Mooie tocht om zo te volgen. Heerlijke vakantie in eigen land. Krijg bijna zin om zelf te gaan fietsen 😉

 8. Betsie Arts

  Wat heeft Nederland veel te bieden.Voor alle mensen die de lock down beu zijn mooie uitdaging om ons land echt te gaan verkennen.

  1. Jeannette en Vincent

   Dat is zeker waar. Wisten we ook allang maar nu zagen ook wij het weer een keer met eigen ogen.

 9. Alfred

  Wat een mooi kris-kras verslag. Bijna rakelings langs de klompenmakerij van mijn ouders (4 km vanaf Schouwerzijl) en veel bekende wegen daar. Fijne kiekjes ook. Thanks!

  1. Jeannette en Vincent

   Bedankt. En ik wist dat we in de buurt van je ouders waren, we hebben het er onderweg nog over gehad.

Reageren is niet mogelijk.