Nantes - Fishguard


11 augustus 2017

We hebben nog een paar fietsdagen te gaan in Frankrijk. Vanaf Nantes is het 388 km naar Roscoff. We fietsen vanuit huis naar Breda en reizen dan met de fietsbus van naar Nantes. We vertrekken met regen en dat duurt eigenlijk de hele dag. We zetten koers naar het kanaal Nantes – Brest. Eind van de middag wordt het droog en zoeken we een gemeentecamping op direct naast de route, aan het kanaal.

De volgende dagen volgen we het kanaal richting Brest. Het kanaal heeft een groot verval, daarom zijn er erg veel sluizen gebouwd. Het wordt alleen nog maar door recreatievaart gebruikt. De sluiswachterswoningen zien er prachtig uit en ook de omgeving rondom de sluizen is netjes bijgehouden en vaak voorzien van mooie bloemen en picknickbanken. Uiteraard is de route vlak zolang deze direct naast het kanaal blijft lopen. Heerlijk rustig fietsen.

15 augustus
Roscoff
Na 5 fietsdagen komen we rond de middag aan in Roscoff. Hier nemen we de ferry naar Plymouth in Engeland.  Het is lekker weer en we lunchen op een gezellig terras in Roscoff. De overtocht duurt 6 uur en het is al donker als we in Plymouth aankomen. Sid, onze warmshowers host, staat ons op te wachten en hij begeleid ons naar zijn kleine woning. Geweldig dat hij, ondanks de beperkte ruimte, toch fietsers ontvangt. Vanuit zijn woonkamer hebben we een prachtig uitzicht over Plymouth en de zee. Vanaf hier is het nog 710 km naar Fishguard.

16/17/18 augustus
Dit is de eerste keer dat we fietsen in Engeland. Allereerst is het natuurlijk toch weer wennen aan het links fietsen. De route is mooi, door het Dartmoor national park. Smalle weggetjes met aan beide zijden een mooie stapelmuur. De klimmetjes zijn niet lang maar wel behoorlijk pittig. We overnachten op een camping. Omdat het weer niet heel best is regelen we voor de volgende avond weer een onderkomen bij een warm showers host in Wellington. Dit keer blijkt de vrouw Nederlands te zijn. Het klikt goed met ons vieren en we kletsen honderduit over van alles en nog wat. We tafelen nog lang na.

We zetten koers naar Bristol. De stad ligt voor ons op een kruispunt. Daar moeten we een treinticket naar Londen kunnen kopen op de juiste dag om onze boot naar huis te kunnen halen. We weten niet zeker of dat allemaal gaat lukken. 

19 augustus
Als we bij het treinstation in Bristol aankomen blijkt het allemaal erg gemakkelijk te zijn. Treinkaartjes zijn er volop en de fietsen mogen gratis mee. Mooi! Dan kunnen we nu verder via de Eurovelo richting Fishguard. De trein vertrekt vanuit het vlakbij gelegen Milford haven, dus dat wordt het eindpunt van onze route. In Bristol hebben we weer een warmshowers host. Altijd fijn om een warm huis, een warme douche en een goed bed te hebben. En dat allemaal gratis en voor niets. Zo verlenen we zelf ook regelmatig onderdak aan fietsers die in de buurt van onze woonplaats komen.

20 augustus
Na Bristol komen we in Wales. Mooie vergezichten met soms uitzicht over zee. De taal is ook anders. We verstaan de mensen niet altijd en ook de borden zijn niet altijd even makkelijk te lezen. In Newport steken we rivier de Usk op een aparte manier over. Hier ligt de Newport Transporter Bridge. Het is soort zwevend pont over de rivier, hangend aan lange kabels. Een transportbrug dus. Een brug in deze uitvoering zijn er maar 8 op de wereld. De brug is gebouwd in 1906 en is nu alleen nog in gebruik als toeristiche attractie. Erg bijzonder.

21/22/23 augustus
De route in Wales voert ons veel langs de kust. Vaak hebben we de wind mee. De streek is redelijk vlak en ook weer wat meer toeristisch. Daardoor zijn er ook weer wat meer campings. Gelukkig regent het hier wat minder dan de week hiervoor, daardoor is het vaak prima overnachten op de campings die we tegenkomen langs de route.

24 augustus
In Milford Haven hebben we een kamer gereserveerd via airbnb. Prima locatie met een erg betrokken man die in de ochtend een uitgebreid Engels ontbijt serveert.

25/26 augustus
De volgende ochtend nemen we de trein naar Londen. Daar hebben we een overstap via een ander treinstation. Geen probleem want daarvoor hebben we een paar uur de tijd. Het is heerlijk weer en we fietsen rustig door Londen. We zitten een tijdje in het Hyde park en vertrekken tegen de avond naar de trein die ons naar de boot in Harwich zal brengen. Met de nachtboot varen we naar Hoek van Holland. Ideaal om ’s nachts te varen. In de ochtend eerst ontbijten en om 08.00 uur staan we in Hoek van Holland. We fietsen naar Rotterdam Centraal en nemen daar de trein naar Den Bosch. Dan is het nog maar 25 km voordat we weer thuis zijn.

Het vervolg
De volgende keer dat we het een deel van de Eurovelo 1 fietsen zullen we afreizen naar Ierland. De route start In het zuiden, in Rosslare.