Griekenland 1
Athene - Larissa

Larissa, 26 maart 2023

De start van onze reis
En eindelijk is het dan zover. Op 15 maart 2023 start onze fietsreis van een jaar. Een bijzondere dag. Een aantal van jullie weten dat, vanwege privéomstandigheden, de voorbereiding en het vertrek heel anders zijn gelopen dan gepland. Ondanks alles toch in het vliegtuig gestapt dat ons naar Athene brengt.

In 2005 zijn we al eens vanuit huis naar Rome gefietst en in 2019 hebben we de route van Rome naar Athene gevolgd. Daarom is onze start nu in Athene, zo hebben we een doorgaande route.

Als we in Eindhoven in het vliegtuig zitten zien we dat de fietsen ook mee het vliegtuig in gaan, dat is alvast een geruststellende gedachte. Aankomst met fietsen is altijd gedoe. Daarom hebben we vooraf, via de beheerder van ons appartement, een taxi geregeld. Netjes door gegeven hoe groot de fietsdozen zijn. Bij aankomst blijkt de taxi een gewone auto. Hij wil best twee keer rijden, maar dan wel voor de dubbele prijs. Een vrouw, die het allemaal aan hoort, blijkt Nederlands en heeft een busje. Ze biedt aan om ons te brengen. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Ze blijkt, samen met een man, te werken voor een Nederlandse stichting die zich inzet voor vluchtelingen in Athene. Alles op vrijwillige basis. Respect voor deze mensen. We hebben een leuk gesprek en ze zetten ons voor de deur van ons appartement af. Mooi appartement, beetje gedateerd maar van alle gemakken voorzien.
We gebruiken de volgende dag om de fietsen te monteren en wat inkopen te doen.

Het fietsen gaat nu echt beginnen
Op vrijdag 17 maart vertrekken we dan echt. Het weer is helaas niet zo goed. Koud en regelmatig wat miezerregen. Dat mag de pret niet drukken. We hebben een goed vooruitzicht omdat we voor vanavond een warmshowers host hebben (een fietser die aan andere fietsers onderdak biedt. Wij bieden thuis ook regelmatig onderdak aan andere fietsers binnen dit netwerk). De route is leuk afwisselend, dan weer vlak bij de kust en dan weer wat verder weg. Daardoor maken we veel hoogtemeters en dat gaat ons aan het einde van de dag opbreken. Na 58 km en 950 hoogtemeters komen we om 17.30 uur aan bij onze host. Vooral ik (Jeannette) ben super moe en echt heel erg blij met de warme douche, lekker eten en een goed bed.

De route en het landschap
Onze route volgt globaal de kust. Dat is prettig want daar valt het nog mee met het klimmen. Dag 1 is tot dusver de dag met veruit de meeste hoogtemeters. Het landschap is afwisselend; soms wat bos, vaak olijfboomgaarden. Het blijkt het snoeiseizoen voor de olijfbomen te zijn. Op veel plaatsen is men daar druk mee. De gesnoeide takken laten ze een paar dagen liggen en dan worden ze verbrand, wat natuurlijk veel rook geeft.  We hebben ook regelmatig een wat vlakker landschap met akkerbouw en veel velden met zonnepanelen. Wat ons opvalt is dat er wel veel velden met zonnepanelen zijn maar dat er nagenoeg geen huizen zijn met zonnepanelen op het dak. Terwijl het weer hier toch uitermate geschikt voor is.
Het weer is ondertussen helemaal opgeklaard. Overdag is het rond de 23 graden en de lucht is vaak strak blauw. Tijdens het klimmen is het soms al best wel heet, maar daar zullen we maar niet over klagen.

Overnachten
Het overnachten is nog wel een verhaal apart. We hebben al allerlei vormen meegemaakt. De eerste nacht dus een warmshowers host. Daarna een mooie wildkampeerplek gevonden aan zee. We hebben niet voldoende water dus Jeannette gaat water halen in het dorp. Ze mag binnenkomen bij een vriendelijke mevrouw die, behalve water, ook nog 3 zakken chips mee geeft. Eén zak eten we op, de andere daar fiets ik nog een paar dagen mee rond.

Na nog een dag fietsen komen we uit in een heel klein dorp. We vragen bij een huis met een grasveldje aan huis of we daar misschien de tent op mogen zetten. Dat mag. We worden echt in de watten gelegd. Men vraagt of we ‘iets’ willen eten. Dat iets blijkt een groot bord spaghetti te zijn en een griekse salade. Erg lekker. Later krijgen we nog thee met iets lekkers en de volgende ochtend krijgen we ontbijt met thee, tosti’s en gekookte eieren.

We vragen een andere keer weer of we bij een huis de tent op mogen zetten. Dat mag, maar nog geen 2 minuten later krijgen we een slaapplaats binnen op de bank aangeboden. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. De zoon des huizes spreekt goed Engels en nodigt ons uit. Als hij later naar zijn werk is blijven we achter met zijn Grieks sprekende moeder. Lang leve Google translate. Ook hier krijgen we weer lekker eten met griekse wijn én een goed ontbijt.

Uiteindelijk overnachten we nog een keer in een gezellig hostel, op een camping en nog een keer in een hotel, omdat er echt niets anders te krijgen is. Voor het dorp, op een heuvel, vinden we de perfecte wildkampeerplek bij een kapel. Helemaal verlaten. Helaas hebben we nog maar een klein beetje water en is het geen optie om te blijven. Dan maar afdalen. We komen in een klein dorpje aan zee met, in het seizoen, veel restaurantjes. Nu zijn we blij dat we een restaurantje vinden waar we iets te eten kunnen krijgen. Dat is dan wel meteen weer heel lekker: een grote schaal griekse salade, souvlaki, kip en frietjes.

Na nog een dag fietsen vinden we een perfecte wild kampeerplek aan het strand. We houden niet zo van het zand en de kiezels hier op het strand. Hier is een plek die net iets hoger is. Het is er heel mooi en erg rustig. We zwemmen zelfs nog even in zee, wel opletten voor de zee egels. De douche op het strand is een stuk kouder dan het zeewater maar wel lekker om het zout weg te spoelen. We slapen heerlijk met het geluid van de zee op de achtergrond.

Fietsreparatie
Na een week fietsen is er bij Vincent een schroef losgetrild aan zijn fiets. Daardoor is de schakeldraad los geschoten. We krijgen de zelf de fiets weer fietsend, maar dan alleen in 1 versnelling. Er is een fietsenmaker 35 km terug of 80 km verderop. Dan maar 35 km terug fietsen. Na een paar minuten fietsen zien we een tankstation waar ze ook klein gereedschap zoals kettingzagen repareren. De monteur is erg handig en krijgt met het juiste gereedschap de kabel weer geïnstalleerd. Voor nu even opgelost. We moeten wel nog iets verzinnen op de schroef die los zit. Eerst fixeren we die met trekbandjes. Later kopen we een slangklem die we er omheen klemmen. Wel nog zoeken naar een permanente oplossing. Wat Whatsapp berichten over en weer met onze eigen fietsenmaker helpen daarbij.

Ritme opdoen
De gedachte dat we echt een jaar vrij zijn begint een beetje te wennen. Het is nog best raar dat we letterlijk onze eigen planning kunnen maken en voorlopig nergens aan vast zitten. We hebben het tot nu toe best rustig aan gedaan. Lekker fietsen maar ook regelmatig een pauze en de dagafstanden zijn ook nog niet al te lang. Prima ritme tot nu toe.

We zijn nu in een appartement in Larissa. We blijven hier twee nachten. Na 9 dagen fietsen is een rustdag best wel lekker.
Hierna zetten we koers naar Meteora. Een rotsformatie waar op hoge rotspilaren een aantal kloosters zijn gebouwd.

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Els

  He jeanette en Vincent , bijzonder mooi reis om mee te lezen . Erg mooie foto:s en rustige omgeving nog.
  Weinig toerisme daar ?.
  Geniet er samen van !

 2. Ruud

  Hoi Jeannette en Vincent, jullie verslagen zijn steeds van die cadeautjes die wij mogen uitpakken. Het zorgt iedere keer weer minimaal voor een glimlach maar altijd voor een ‘wooohhh’ moment. Super om jullie reis zo mee te kunnen beleven.

  1. Jaqueline

   Cool!! Of nee, warm?? Geniet… 😎

 3. Mark

  tof om even in een zonnig Griekenland “mee te fietsen”. erg leuk te lezen welke mooie ontmoetingen jullie hebben.
  Veel plezier verder samen en ik verheug me al op de volgende verslagen.
  groeten vanuit een bewolkt fris Nederland met veel regen in het verschiet.

 4. Jet

  Ik geniet mee met jullie verhalen en foto’s. Heeeeerlijk!

 5. ans

  Wat een super verhaal !!! geniet ervan.

 6. Leny

  Wat een mooie reis zijn jullie aan het maken. Geniet van alles en zeker ook van al die lieve mensen die je ontmoet.

 7. Lies Wesseling

  Fantastisch om te lezen. Pas afgelopen zaterdag 25 maart hoorde ik van Annie dat het zo goed gaat met Sjaan en jullie daarom toch onderweg zijn.
  Iedereen blij! Heerlijk om jullie verhalen weer te lezen en wat zullen jullie dankbaar zijn dit nog te kunnen en mogen doen. Je maakt mij ook blij met jullie verslagen.
  Heel veel succes en plezier, 365 dagen lang!!Ongelooflijk hé! Prachtig die laatste foto waar Vincent tussen de koolzaadvelden fietst. Geniet er samen van en wij van jullie!

  1. Jeannette

   Hoi Lies, ja we kunnen ervan genieten omdat het zo goed gaat met ons mam. Regelmatig videobellen is leuk.

 8. Wim Timmers

  Dankjewel voor het mooie verslag,de volgende ga ik met plezier lezen,ik wens jullie een geweldige fietstocht toe in goede gezondheid,groetjes Wim Timmers.

 9. Rianne

  Een heel jaar. Wat een avontuur! Geniet van het mooie Griekenland!

 10. Marsha

  Wat leuk, ik krijg na al die jaren nog steeds een melding als jullie weer een gave reis gaan maken. Jullie gaan een mooi avontuur beleven samen.

 11. Antje

  Heerlijk, zo’n jaar de tijd hebben! Het genieten is begonnen, dat is overduidelijk. Heel veel plezier samen.

  1. Jeannette

   Hoi Antje, wat leuk om weer wat van je te horen. Bedankt voor je reactie.

Geef een reactie