Zitten en slapen


Door de jaren heen hebben we de, voor ons, perfecte materialen voor zitten en slapen verzameld. het is niet altijd het lichtste materiaal, daarom geeft het vaak wel net wat meer comfort. Daarvoor nemen we het extra gewicht voor lief.

We hebben deze tent tweedehands kunnen kopen na onze fietsreis naar Nieuw Zeeland. Daar waren we nog met de Fjallraven Akka 3 onderweg. Die tent hebben we met veel plezier 10 jaar gebruikt. We waren toe aan iets wat meer robuust was, tegen wat meer robuuste weersomstandigheden bestand is en waar al onze spullen binnen kunnen en we zelf ook nog binnen kunnen zitten en in noodgevallen ook binnen kunnen koken. We hebben er de footprint bij, zodat ook de ruime voortent voorzien is van een grondzeil. Heel comfortabel. Het setje om de binnentent los op te zetten hebben we nog nooit gebruikt en nemen we meestal ook niet mee. De tent alleen weegt al 4 kg, niet de lichtste in zijn soort. Maar wat ons betreft erg comfortabel en daarom het extra gewicht zeker waard.

Ruime en dikke slaapmatjes. Samen met het pompje heel erg handig. De matjes zijn 60 cm breed maar passen prima in de Hilleberg tent. Het pompje is ook echt een aanrader. Het is heel makkelijk maar vooral ook beter voor je matje. Zelf opblazen brengt iedere keer vocht in de mat, dat voorkom je door het pompje te gebruiken. Het pompje werkt op 2 AAA batterijen. Wij hebben oplaadbare batterijen en  moeten ze elke 4 a 5 dagen opladen. Het enige nadeel van de matjes is dat ze kraken als je beweegt. Kan vooral wel eens irritant zijn voor als je buren dichtbij hebt op een camping.

  • Slaapzak: Demmenie, op maat gemaakte donsslaapzak (6)

Deze slaapzakken hebben al zo’n 25 jaar. Destijds hebben we ze op maat laten maken bij Demmenie in Eindhoven (deze zaak bestaat helaas niet meer). Fijne mummie donsslaapzakken die we sindsdien een aantal keren hebben laten wassen. Afgelopen jaar hebben we ze bij laten vullen met dons. Ze zijn nu weer zo goed als nieuw.

  • Opblaasbaar kussen: Exped (8)

We hebben in de loop der jaren al van alles geprobeerd als kussen. Eerst een kussensloop gevuld met een fleece. Later een aantal kussentjes geprobeerd. Deze van Exped bevallen ons nu heel goed. We doen er wel een dunne en op maat gemaakte kussensloop overheen. Die van Jeannette is van zijde die van Vincent van fleece stof.

De lakenzak gebruiken we niet zo vaak en nemen we ook niet elke vakantie mee.  Hij is ideaal om te gebruiken als het te warm is voor de slaapzak. Veel belangrijker nog is als de slaapzak te koud is. De lakenzak voegt zo’n 7 graden aan isolatiewaarde toe.

We zijn geen 20 meer en zitten op de grond houden we niet zo heel lang meer vol. Daarom zijn deze stoeltjes een uitkomst. Helaas zijn ze te hoog om in de tent te gebruiken. Ook onderweg klappen we ze regelmatig uit tijdens een koffie- of lunchpauze.

Klein maar fijn. Matje hebben we altijd achter op de fiets zodat we ze altijd bij de hand hebben als we ergens willen gaan zitten. Werkt goed tegen een natte en koude ondergrond en je kleding blijft veel langer schoon.

  • Zeiltje: 2x3m, multifunctioneel, gemaakt van oude tarp dus super licht (7)

Een zeiltje hebben we eigenlijk altijd wel bij ons. Handig als je op de camping aankomt en je je fietstassen uit wilt pakken. Altijd iets droogs bij de hand. Ook in de ochtend bij het opruimen van de tent gebruiken we het voor allerlei spullen. Handig om op te zitten, of op te hangen tegen zon of regen. Er zitten een paar ogen in het zeiltje zodat het met een scheerlijn makkelijk op te hangen is.