Auckland - Bay of Islands - Rotorua

Track Nieuw Zeeland Reisfietsers.nl
Klik op kaartje voor interactieve map

New Zealand here we are!
Geplaatst op 07-12-2014
We zijn alweer een paar dagen in Auckland, tijd voor ons eerste berichtje.
Na een voorspoedige reis van 37 uur komen we 5 minuten te laat om ons, per poste restante verzonden, pakket op te halen. Zaterdag en zondag zijn ze dicht dus het wordt maandag voordat we het pakket op kunnen halen. We fietsen naar ons backpackershostel: Verandahs in Auckland. Leuk hostel met goede voorzieningen.

Backpackershotel Verandahs in Auckland
We besluiten om zelf te koken. We hebben met de andere gasten een grote keuken, huiskamer en tuin tot onze beschikking. Het lijkt ons wel lekker om, na een paar dagen alleen maar vliegtuigmaaltijden, weer een goede maaltijd binnen te krijgen. We gaan naar de dichtst bij zijnde supermarkt om inkopen te doen. Als we weer buiten komen staan een man en vrouw bij onze fietsen te kijken. De man heet David, is zelf een fervent fietser, en heeft ook een website (cycletour.org.nz) met allerlei informatie over fietsen in Nieuw Zeeland. Hij geeft ons nog een paar tips en nodigt ons uit om hem vooral te mailen als we tips nodig hebben of als we vragen hebben. Een erg vriendelijke ontvangst.

De fietsen hebben de reis redelijk goed doorstaan. Helaas wel bij allebei de houder voor de stuurtas afgebroken. Googelen: In reis verhalen lezen we van andere reizigers die geen nieuwe konden kopen hier. We vinden op internet een shop die in ieder geval Ortlieb verkoopt. Daarvoor fietsen we naar een bikeshop zo’n 10 km verderop. Gelukkig heeft hij nog net twee van deze houders op voorraad. Hij geeft ons ongevraagd 25 procent korting. Meteen een verhaal erbij van twee Zwitsers die hier gisteren waren met een verbogen fiets van de vliegreis. Dan mogen wij nog gelukkig zijn met alleen de stuurhouders :-). Ook hij heeft een medewerker die fietst en ons informatie geeft over de best te volgen route. We zijn blij met de goede informatie.

Onze eerste dagen gebruiken we verder vooral voor het inkopen van allerlei kleine spulletjes die we niet van thuis hebben mee genomen. We lopen door de winkelstraat van Auckland, Queenstreet. Leuk shoppen bij een temperatuur van 23 graden.

Vandaag het havengebied verkend. We zijn de sunlotion vergeten en blijven daarom niet al te lang in de zon. De ozonlaag is boven Nieuw Zeeland op zijn dunst. Verbranden gaat hier razendsnel.

Morgen wordt onze eerste fietsdag. Eerst nog even onze kampeerspullen ophalen bij het postkantoor. We hadden de spullen vooruit gestuurd omdat we anders teveel overgewicht zouden hebben met onze fietsen erbij. Vanaf 06.30 uur kunnen we er al terecht. Misschien doen we dat wel. Vanwege de jetlag vallen we ’s avonds om 9 uur om van de slaap en zijn we ’s morgens tussen 4 en 5 alweer klaar wakker.

We fietsen naar het noorden, naar de Bay of Islands. We hebben hiervoor een gps route die zoveel mogelijk over kleinere wegen voert, in totaal iets meer dan 300 km fietsen. Als alles volgens plan verloopt fietsen we morgen daar de eerste 60 km van. Een mooie afstand om onze fietsreis mee te starten. De gps zal ons de weg wijzen. In Helensville kunnen we dan meteen de eerste camping proberen.

Nieuw Zeeland bevalt ons tot nu toe erg goed. De mensen zijn behulpzaam en heel erg vriendelijk. Wat opvalt is dat het hier al helemaal kerstsfeer is, compleet met bomen, verlichting en kerstmuziek. Best raar als je de hele dag in de zon in je korte broek rondloopt.

Onze fietsreis is begonnen
Maandagochtend eerst naar het postkantoor om onze vooruit gestuurde kampeerspullen op te halen. Alles zit nog keurig netjes in de doos. In het hostel is het toch nog even zoeken hoe we alles gepakt krijgen maar uiteindelijk kan toch alles mee. Na een paar dagen fietsen krijgt alles een goede plek en houden we wat ruimte over.

Onze eerste camping
Het fietsen gaat prima de eerste dag, we fietsen richting het noorden en de Bay of Islands is ons eerste doel. We hebben een fijne route de stad uit die wat op en af gaat. Soms hele pittige klimmetjes waarna ik een paar keer bij Vincent check of hij dat ook een heel steil klimmetje vind.

Onze eerste camping is in Helensville. Wij vinden het een erg mooie camping. Later blijkt dat de voorzieningen vaak nog veel uitgebreider zijn.

Campings
Campings zijn hier over het algemeen voorzien van mooie grasplekken met een picknickbank, mooie en schone douches en toiletten met voldoende en ook nog warm water. Wasvoorzieningen en een droogmolen. Een compleet ingerichte keuken met diverse kookplekken, magnetron en oven. Zowel buiten als binnen zitplekken met binnen vaak een tv, boeken, tijdschriften en informatie over de omgeving.

Leuke ontmoeting
In de middag van onze tweede en zware fietsdag komen we in de regen aan in Mangawhai. Als we de supermarkt uitlopen worden we aangesproken door Alan. Hij woont tegenover en we kunnen bij hem in de tuin onze tent opzetten. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Alan heeft veel gereisd en op allerlei plekken op de wereld gewoond. Hij heeft veel verhalen, vooral ook over Nieuw Zeeland en de Nieuw Zeelanders. Gezellig om met hem te praten.

Whangarei
Onze derde dag eindigt in Whangarei. Het is heerlijk weer. We luieren wat bij de tent en horen opeens een koor zingen. Allerlei kerstliederen. Erg leuk. Veel herken ik van het repertoire wat we ook bij Bel Canto zingen. Wel raar om zoiets te horen als het lekker weer is en in je korte broek voor de tent zit. Ik ben er nog niet echt aan gewend dat het december is. Ik zag vanmorgen op mijn gps dat het 10 december was en wilde de datum gaan verzetten, totdat ik me realiseerde dat die gewoon klopte.

Er is hier van alles te zien en we besluiten een extra dag te blijven. We nemen een kijkje bij de haven waar een enorme kerstboom staat, compleet met ballen.

De volgende ochtend maken we een wandeling naar de waterval en door een bos met Kauri bomen. Die bomen zijn rond de 500 jaar oud en er loopt een soort boom kronenpad doorheen.

Op naar de Bay of islands
Nog 1 dag fietsen om in Russell te komen. Van hieruit kunnen we de Bay of Islands gaan verkennen. Het gebied is in kaart gebracht door captain Cook en bevat volgens hem 144 eilandjes.

We fietsen zowat elke van de 85 km in de regen. Heel erg jammer want ondanks dat is het een geweldig mooie route waar we toch ook nog wel van genieten. We zeggen we vaak tegen elkaar hoe mooi het hier zal zijn als de zon schijnt. Doorweekt komen we aan bij het Holidaypark. Omdat er de komende dagen veel regen wordt voorspelt gunnen we onszelf een cabin zodat we in ieder geval droog kunnen slapen en vooral ook onze spullen goed kunnen drogen.

De kust bij Russell
Vandaag nemen we de ferry naar het tegenover gelegen Paihia. We kopen alvast een busticket voor maandag om weer terug te gaan naar Auckland. Op dinsdag maken we met een ferry de oversteek naar Coromandel.

En dan ben je opeens in Rotorua
Het is allemaal gepland: op maandag met de bus vanaf de Bay of Islands naar Auckland. Op dinsdagochtend met de ferry meteen door naar Coromandel. Daar gaan we dan het hele schiereiland rondfietsen en een heleboel leuke dingen doen.

We melden ons dinsdagochtend bij de ferry en horen dat die niet vaart in verband met harde wind en de ruwe zee. De volgende boot gaat over twee dagen maar vanwege de vooruitzichten is het niet zeker dat hij dan wel vaart. Omdat we geen zin hebben om daar op te wachten vragen we ons geld terug.

Gewijzigde plannen
Tja, wat doe je op een dinsdagochtend in een koel, grijs en winderig Auckland. We zoeken een plek met wifi en zien dat het in Rotorua over een paar dagen iets beter weer wordt. Omdat we niet echt iets beters kunnen verzinnen nemen we een bus naar daar naar toe. Als we aankomen is het lekker weer en we zetten onze tent op op een leuke camping.

Rotorua
Het stadje en omgeving is bekend om de geothermische activiteit die overal te zien is in de vorm van stoom uit de grond, geisers, blubberende modderpoelen en een constante achtergrond lucht van zwavel, oftewel rotte eieren.

We blijven hier twee hele dagen. Op dag 1 regent het 24 uur aan een stuk. We zitten, net als een aantal andere campinggasten, de hele dag binnen, te kijken wanneer de regen ophoudt. Wel meteen tijd om lekker een (e)boek te lezen en wat te internetten. In de loop van de nacht wordt het droog. Onze tent houdt het ook goed. Geen last van de nattigheid. We bezoeken een Maoridorp compleet met geisers, stoom en modderpoelen. Daarna nog naar de Redwoods. Een bos met mammoetbomen van soms wel 60 meter hoog en een diameter van 2 meter. Erg indrukwekkend.