Siljansleden


14 daagse huttentocht rondom het Siljanmeer te Zweden met een totale lengte van 282 km.

Siljansleden
Klik op kaartje voor interactieve map

Landschap
Heuvelachtig en bosrijk. In het noordelijk deel van de Siljansleden zijn veel bossen, na Furudal richting het zuiden zie je er ook huizen en heb je meer uitzichten. Dit blijft tot Åsen, westelijk gelegen in de route. Daar ga je weer het bos in. Dorpjes zijn klein, vaak 10 tot 15 huizen. Soms wat meer, behalve de grote plaatsen. Vaak loop je over smalle bospaadjes, met regelmaat over een moerassig stuk, soms over een onverharde weg. Asfalt kom je niet veel tegen. Door de heuvelachtig omgeving klim je soms 300 meter om die vervolgens weer te dalen.

Overnachting Raststuga
Langs de route zijn stuga’s, schuilhutjes en campings.
Stuga: onbeheerde houten hut, vierkant dicht met deur en spits dak, hier speciaal voor wandelaars van de Siljansleden. Gemiddeld 4,5 meter bij 4,5 meter met in het midden een haard en een schouw. Ook buiten is vaak een zit- en stookplaats. Er is meestal droog hout wat onder een afdakje ligt. Soms moet je het nog zagen. Beugelzaag en bijl zijn hiervoor aanwezig. Meestal is er water in de buurt. Soms een rivier, maar vaak een beekje of bron met drinkwater. Dit staat aan gegeven met behulp van een bordje met logo. Een zinken emmer is ook aanwezig. Hiermee kun je water halen. Ook een droog toilet. In dit hokje is een plank met een gat er in. Het zit heerlijk, soms is er zelfs toiletpapier. In het gastenboek kun je de dag, je naam en ervaringen schrijven. Bij het toeristenbureau vertellen ze dat je in de hut geld achter kunt laten in een potje. We hebben er geen aangetroffen.
Schuilhutje: dak met drie houten wanden en een vloer. Ongeveer 3 bij 4 meter, voorkant is open. Buiten is een stookplaats. Soms hout, zaag en bijl. Vaak is water in de buurt. Met mooi weer is het een uitstekende plaats om te overnachten.
Camping: hier kun je natuurlijk je tent opzetten of een stuga (houten huisje) huren. Een plaats voor een tent is ongeveer 25 gulden. Een stuga kost tussen de 50 en 80 gulden voor 2 tot 4 personen. Er zijn bedden, licht, verwarming en kookgelegenheid: elektrische kookplaten. Je mag volgens het allemansrecht overal vrij kamperen, bij privé terrein moet je toestemming hebben van de eigenaar.

Route
Van de route is een kaart te verkrijgen voor ongeveer 40 Kr. Je kunt een E-mail sturen aan het toeristenbureau en tegen betaling sturen ze een “Siljans kartan” op. Het is een kaart van 1:125.000 met de wandel- en fietsroute van de Siljansleden. Met hoogtes en hoogtelijnen. Ook staan er de raststuga’s, schuilhutjes, campings en drinkwater plaatsen op en de afstanden tussen bepaalde punten. Wandel- en fietsroute lopen overigens niet samen.
De route is oranje gemarkeerd, maar dat zijn veel routes in Zweden. Je moet dus regelmatig de kaart raadplegen. Je ziet ook regelmatig een logo van de Siljansleden op een bordje, ten teken dat je goed zit. De grote ronde is 280 kilometer lang. Er loopt nog een variant dwars door heen. Je kunt er wandeltochten van 1 dag tot 3 weken maken

Reizen
Wij rijden via Bremen en Hamburg naar Puttgarden. Met een veerboot van DFO in 1 uur naar Rödby in Denemarken, een 200-tal kilometers verder het veer van Helsingfors naar Helsingör (Zweden) in 25 min. Een ticket enkele reis voor een auto kost voor deze twee overtochten ± 160 gulden. Rond het Siljansmeer komt op een aantal plaatsen een bus en/of trein langs. Openbaar vervoer is er voldoende.

Muggen
De meeste tijd hebben we geen last gehad van muggen. We lopen vaak in T-shirt waar de muggen doorheen kunnen steken en met korte mouwen. In sommige dichte bossen met lang gras, aan de waterkant en soms ’s avonds een uurtje komen ze opzetten en worden we wel eens gestoken. We gebruiken een anti-muggen spray van US, gekocht in Zweden. We proberen te slapen in een mug vrije ruimte. Dus niet in de buitenlucht, maar in een stuga of binnentent. In de stuga verjagen we de muggen later op de avond. Het vuur is dan aan, deur bijna dicht het is dan donker in zo’n hut. De muggen vliegen dan naar het licht, het raampje. Dit zetten we dan open. Als we gestoken worden en we voelen het, dan gebruiken we een vacuümzuiger (aspivenin). Het gif wordt hierdoor, indien je er tijdig bij bent, uit je huid gezogen zodat je geen irritatie overhoudt. Ook hebben we zalf voor de jeuk. Je went er trouwens ook wel aan.

Taal
Veel mensen spreken Engels. We zien onderweg regelmatig teksten in het Zweeds. Soms zijn deze heel duidelijk, soms kun je er woorden uithalen, soms onleesbaar. Advies is om toch een klein vertaalboekje bij te hebben, wij hebben het soms gemist.

7 augustus 1998
We rijden vandaag 250 kilometer van Arvika naar Mora. In Arvika hebben we net een 6 daagse kanotocht achter de rug. Om 13.00 uur komen we in Mora aan. Nadat we de tent opgezet hebben op de camping van Mora gaan we verder op zoek naar informatie over de Siljansleden. We hebben op allerlei manieren geprobeerd om aan informatie te komen, ook via internet maar er was nergens iets goeds te krijgen. Informatie is hier zeer beknopt. We gaan naar het toeristencentrum. Hier hebben ze een kaart van 1:125.000 welke 38 kronen (10 gulden) kost. Je kunt via E-mail deze Siljanskartan aanvragen. Hier staat de wandel (vandring) en een fiets (cykel) route met de omgeving op, aantal kilometers tussen de schuilhutjes en overnachtinghutjes. Waar drinkwater te halen is, campings enz. Dit is voor ons genoeg informatie. Als we op de camping de kaart nog eens beter bekijken blijkt de grote ronde 282 kilometer lang te zijn. Deze kunnen we waarschijnlijk in 14 dagen lopen en besluiten dan ook om dat te doen.
We pakken de rugzak in. We nemen voor 10 dagen eten mee, verder de tent en het minimale aan kleding en andere spullen. We proberen de rugzakken even uit als er alles in zit. Deze zijn behoorlijk zwaar, maar zal elke dag lichter worden…

Dag 1
Zaterdag 8 augustus

We geven onze overige bagage af bij de receptie van de camping en parkeren onze auto op het terrein. Dit alles blijkt bij navraag op de camping mogelijk tegen een geringe vergoeding van fl. 5,00 per dag. Om 9.00 uur gaan we op weg. De aanlooproute loopt over de camping naar het oosten. De route is overdreven goed gemarkeerd, veel oranje op paaltjes en bomen en pijlen met het logo van de Siljansleden bij moeilijke punten. We lopen door een gebied waar ’s winters veel wintersport bedreven wordt. Skiën, langlaufen en met de sneeuwscooter tochten maken. In de zomer wordt er veel gewandeld en gejogd. Na dit stuk wordt de ondergrond al wat moerassiger. Door de zware rugzak en omdat we onze schoenen droog proberen te houden, schiet het niet echt op. Om 12.30 uur hebben we 12 km gelopen, net de helft van de geplande 23 kilometer. We pauzeren bij een schuilhutje op de Rostberg. Iedere 3 kwartier tot 1 uur nemen we een korte pauze om de rugzak even af te doen. Deze rustmomenten maken het wandelen gemakkelijker. Net op het moment dat we denken alleen in het bos te zijn lopen we 1 wandelaar voorbij en komen 10 scoutingwandelaars tegen. We zien nog duidelijke afdrukken van een bere-poot maar… geen beer.

Na veel klimmen en wat dalen, komen we om 17.15 uur na een voor ons lange dag eindelijk aan bij de “raststugan” N. Garberg. We hebben een prachtig uitzicht over het gebied waar we vandaag gelopen hebben. Hoogte 607 meter. De onbemande hut is prima. Binnen en buiten een stookplaats. Binnen rond de haard, aan 3 zijden brede banken (1 meter) om spullen op te zetten, zelf te zitten, liggen en te slapen. Er is, zo staat het ook op de kaart, drinkwater uit een put. Met dit koude water wassen we onszelf vanuit de emmer. Je frist er wel van op, maar het is wel erg koud. Het is zo best gezellig met zijn tweeën bij een haardvuur vlak bij een dorpje van wel 6 huizen. We zijn behoorlijk moe van de inspannende dag en gaan om 22.00 uur slapen. Want morgen is de dag nog zwaarder 25 kilometer en flink klimmen.

Dag 2
Zondag 9 augustus

7.10 uur opstaan. Ontbijten, rugzak inpakken. Om 8.10 uur lopen we weer. Meteen in het begin lopen we al een stukje verkeert. Dit hebben we snel in de gaten. De natuur is hier zo rustig. Je ziet of hoort geen mens of auto. We zien opvallend veel soorten mos, hele grote mierenhopen, productie bossen welke hier en daar gekapt zijn en de gehele dag bosbessen. We komen 3 mensen tegen die bosbessen met speciale roostertjes aan het plukken zijn. De rugzak is nog behoorlijk zwaar. Met de lunch zijn we bij een hut “Spjutmo” die als indeling en gebruikte materiaal gelijk is aan de hut van afgelopen nacht. We zitten aan een rivier in de zon. Na 3 kwartier weer verder. De lucht betrekt en er vallen een paar regendruppels. Meteen de regenhoes maar om de rugzak. Toch blijft het droog. Het lopen gaat niet snel; 3 kilometer per uur halen we nu. Mede door de moeilijke paden en de meer dan 20 kilo wegende rugzak is de dag zeer zwaar. We willen daarom eerder stopen bij een schuilhutje (Indsjön) op 20 kilometer. Hier aangekomen is de plaats toch niet leuk en door de rotsen is er geen plaats voor een tent. Veel muggen in een redelijk dicht bos. 

Na een kop thee en wat energierijke koeken lopen we ondanks de hevige vermoeidheid maar door. De voeten en benen doen pijn en het is al 17.00 uur. We stoppen nog een paar keer onderweg en komen om 18.30 uur aan bij de raststugan. Er is een rivier waarin we ons kunnen wassen. Er liggen veel stenen en het is er ondiep. Hier kneust Jeannette haar voet als ze zich verstapt. Als je dan weer bij zo’n hut bent is de vermoeidheid al snel weer over. Jeannette behandelt haar gekneusde voet met Tantum zalf. Ze kan er nog niet veel op lopen, maar we zien morgen wel. Na het eten en de koffie gaan we om 22.00 uur weer slapen. Rond 22.30 uur wordt het buiten donker en als we gaan slapen brand de haard nog lekker. Doordat we de deur dicht doen vliegen alle muggen naar het raam, deze zetten we open zodat we dat gezoem niet meer horen ’s nachts.

Dag 3
Maandag 10 augustus
Spjutmosjön 

7.15 uur opstaan. Ontbijten. Jeannette behandelt haar voet nog een keer met Tantum-zalf. Het gaat alweer wat beter. Ze heeft wel pijn maar kan lopen. De paden zijn redelijk vlak (niet zoveel stenen) en we stijgen weer. Onderweg is er in elk dorpje drinkwater te krijgen. Dit is gewoon grondwater wat op een bepaalde plaats naar boven komt. Er zijn meer plaatsen met drinkwater dan op de kaart staat aangegeven. Dorpjes bestaan hier meestal uit niet meer dan een tiental huizen. Er loopt een grindweg doorheen, die meestal dood loopt bij het dorp. Rondom de huizen is overal gazon. Het ziet er vaak verzorgd uit. Met de lunch hebben we 13 kilometer gelopen. We zitten aan een picknickbank, bij het plaatsje Fryksas in de zon met uitzicht op de meren: Orsasjön en Siljan. We hebben een korte dag vandaag; 17 kilometer. 2 km na de lunch komen we bij Grönklitt. Hier is een bungalow- en caravanpark, skiliften en het grootste berenpark van Europa. We doen inkopen in de kampwinkel en nemen wat extra’s mee voor ’s avonds. Nog weer 3 km verder komen we bij de raststugan: “Nybodberget”. Het is een flink gebouw. Een mooie stuga met een ruime huis- slaapkamer waarin tafels en banken staan. In het schuurgedeelte ligt een stapel droog berkenhout al kant en klaar voor gebruik. We maken buiten een vuur en koken water in de aanwezige pan. Eerst wassen we onszelf en daarna de vuile kleding. Wassen met warm water is dan weer lekker. Om 17.00 uur wordt het buiten wat frisser. We maken nu binnen een vuur. Onze kleding kunnen we daar goed drogen en we roosteren het vlees op het vuur. De gekneusde voet is dankzij de Tantum-zalf alweer bijna genezen. In de stuga staan wat kaarsjes, olie, chocolade, zout, mosterd en tomaten ketchup voor gebruik achter gelaten. Mooi dat zoiets nog kan.

Dag 4
Dinsdag 11 augustus

Als we opstaan is de lucht alweer stralend blauw. De temperatuur is ook wat hoger dan de vorige dagen. Rond de 21 graden. We merken dat we gisteren minder gelopen hebben. Het gaat wat gemakkelijker allemaal. De paden zijn ook iets minder moerassig dan de vorige dagen. In dit gebied zitten meer stenen in de grond. Rond de middag besluiten we een stuga verder te lopen dan gepland. Zo hebben we over 2 dagen, als we naar de camping in Furudal gaan, een halve dag vrij. Onderweg valt het toch weer wat tegen. Om 14.30 uur moeten we nog 8 kilometer. Die laatste kilometers gaan door een heel erg mooi stuk natuur. We zijn erg blij dat we om 18.00 uur bij de stuga in Skäddar Djurberga aankomen. Nog een mooiere dan gisteren. Huis-slaapkamer is ruim 5 bij 10 meter, in een hoek een grote oude open haard en zelfs servies, kleedjes en gordijnen. We maken water warm in een ketel, die met een ijzeren haak boven het vuur kan hangen, om te wassen. Daarna eten koken en vlees grillen boven het vuur. Drinkwater kunnen we in het dorpje 75 meter verderop halen. Een meisje schrikt als ze ons daar ziet, ze zien hier waarschijnlijk niet veel mensen. Dorpjes zijn ook veelal leeg. Huisjes worden waarschijnlijk alleen in de winter gebruikt. Verder zien we ook hier niemand. We hebben vandaag 26 km gelopen en dat voelen we wel. Om 21.45 uur gaan we slapen.

Dag 5
Woensdag 12 augustus
Vandaag een tocht van 18 km voor de boeg. De zon schijnt alweer als we op weg gaan. We voelen allebei de tocht van gisteren nog in onze benen zitten. Na 8 km gaan we even zitten bij een schuilhut en na 10 km bij de stuga Tenningán. Nu nog 8 km naar het dorp Ärteråsen, waar de stuga staat waar we willen overnachten. Net nadat we een grindweg zijn overgestoken komt daar een auto overheen. Die hoor of zie je hier niet vaak. Het valt ook op als we even later mensen horen praten. Allemaal geluiden die we de laatste dagen niet veel gehoord hebben. Zo rustig is het hier. Om 14.30 uur lopen we het dorp binnen. We gaan op zoek naar de stuga. We zijn het dorp alweer uit en we zien nog niets. Dan maar weer terug, bergop. Na wat zoeken zien we een bordje midden in een weiland staan dat wijst naar wat ons een stal lijkt. Er zit ook geen schoorsteen op. Toch maar even kijken. Blijkt toch de stuga te zijn. Aan drie zijden wankele verhogingen, banken kun je het niet noemen, zwart zand op de grond met in het midden een paar stenen: de stookplaats. Het ziet er oud en vervallen uit. Overal kieren en gaten. Niet echt gezellig. Water halen we bij een pomp een stukje berg op. Dat is dus weer eens wassen met koud water. Vincent ziet het niet zitten om in de hut te slapen i.v.m. de muggen en zet de tent op in het weiland. Er is één stukje waar de net kan staan. De rest is allemaal hult en bult. We maken een vuurtje in de hut. Er zit daarvoor een gat in het dak, maar dat geeft zoveel rook dat we het weer vlug uitmaken. De lucht betrekt wat. Muggen zijn er achteraf toch niet zoveel dus slapen we toch maar in de hut. Als we de tent net weer afgebroken hebben begint het wat te regenen.

Dag 6
Donderdag 13 augustus

Vandaag een korte dag: 12 kilometer. Het pad loopt bergaf en is niet hobbelig. Zo hebben we er flink de pas in. Het dreigt ieder moment te gaan regenen. Als we bij een schuilhut aankomen, op 10,5 km, begint het inderdaad te motregenen. We wachten even maar lopen dan toch weer door met jas en fleece. Na 1,5 km komen we aan op de camping van Furudal. We huren een stuga voor 360 kr. (95 gulden). Niet goedkoop maar wel lekker veel luxe, we hebben zelfs een TV. We beginnen met een heerlijk warme douche, daarna kleren wassen en de kachel, dit keer elektrisch, opstoken om ze te drogen. Eten aan tafel met echt servies en bestek, weer eens iets anders dan een messkit. Na het eten lopen we 2 km naar het dorp om inkopen te doen. In het dorp is niet veel te beleven. Wel is er een pizza restaurant en een aantal winkeltjes, waaronder een flinke supermarkt. Op de weg terug is het behoorlijk gaan regenen en we komen nat op de camping aan. Toch lekker dan, zo’n gehuurde stuga. We hebben ook wat lekkere dingen gekocht zodat we weer wat bij kunnen eten. Wandelen met zware rugzak in een heuvelachtig landschap vergt behoorlijk wat energie. En dat eet je er niet zomaar bij.

Dag 7
Vrijdag 14 augustus

Als we starten ziet de lucht er dreigend uit. Even later begint het te motregenen. Jas blijkt na een stukje lopen toch te warm. Gamaschen aan en regenhoes over de rugzak. Het stopt met regenen. We lopen weer over een vrij vlak stuk met gemakkelijk te belopen paden. We zien nu wat meer huizen onderweg, weer eens iets anders. De bordjes met afstanden kloppen in dit gebied niet met de kaart. Het aantal kilometers zoals wij die gepland hebben kloppen volgens ons wel. We komen langs stuga Norrboda, dit is ook zo’n “schuur stuga” als we eergisteren hadden, vermeiden dus. Bij Gammelstan halen we drinkwater met een hefboom uit de diepe put. Het is een mooi plaatsje. Staat ook als bezienswaardigheid op de kaart. We lopen vandaag 21 km naar S. Ockran. Hier staat weer een vierkante stuga met aan drie zijden banken en een stookplaats in het midden. Er is ook een ketel en een pan om water te koken, voor de verzorging. De banken en planken rondom de haard liggen vol met zand en as. Er is ook geen bezem te bekennen. Vincent maakt een bezem van berkentakjes zodat we de boel wat schoon kunnen vegen. Deze hebben we geschonken aan de stuga. In elke hut ligt een gastenboek. Schriften met ervaringen van wandelaars die overnacht hebben in die hutten. Vaak gaat dit over jaren. Leuk om te lezen, Zweeds is niet echt te volgen maar Duits en Engels gaat goed. Een enkeling heeft een eland gezien, niemand een beer. Soms zien we dezelfde namen, van wandelaars die in een vorige hut ook in het gastenboek geschreven hebben. Een aantal mensen wandelt een paar dagen, anderen schrijven de hele Siljansleden rond te willen wandelen. We schrijven zelf ook altijd in het gastenboek als we er slapen en vermelden er ook de URL van deze homepage in.

Dag 8
Zaterdag 15 augustus

De zonnige dagen zijn afgelopen, het is wat kouder en we lopen bijna de hele dag met onze jas aan. We beginnen met een flinke klim (4 km) via de Silvberg en komen aan in Boda. Hier kunnen we kiezen voor een variant langs een waterval van 15 meter of de eigenlijke route te lopen. We kiezen voor de waterval maar dat had niet gehoeven. Het ziet er leuk uit maar om er nu 1,5 km voor om te lopen is overdreven. Het is een riviertje wat via rotsen inderdaad meer dan 10 meter naar beneden daalt. Van een groot verval in één keer is echter geen sprake. We lopen bij de waterval via de trappen weer naar beneden. Hier komen we er achter dat we fout zitten. Boven stond rechts een bordje terwijl links de waterval is. Weer al de trappen omhoog met de zware rugzak. We vinden de route weer en even later komen we van de variant weer op de eigenlijke route. We stoppen nog even bij een mooi aan het water gelegen schuilhutje in Ensro. Bij gebrek aan een picknickbank lunchen we ergens langs de weg in de berm. Om 15.00 uur zijn we op de camping in Rättvik waar we voor 215 kr. een kamer huren. Dit blijkt ook met kookgelegenheid, douche en toilet in hetzelfde gebouw te zijn. We hoeven zo nog eens niet voor alles ver te lopen, zoals dat normaal wel is met een stuga. We doen inkopen in Rättvik en als we goed en wel terug zijn begint het te regenen. Flink hard en het houd ook een aantal uren aan. We willen naar huis bellen en hebben via pictogrammen gezien dat dit ook met een creditcard zou moeten kunnen. Dit lukt helaas niet. Al met al toch een vermoeiende dag. Maar we zitten weer lekker warm en droog. Vincent neemt nog een geheel door Jeannette verzorgd wisselbad voor de voeten. We slapen goed op een dik matras.

Dag 9
Zondag 16 augustus

Na een goede nachtrust gaan we weer op weg met het zonnetje in de rug voor een tocht van 22 km. We beginnen met een 2,5 km lange klim. Wel wennen zo ’s morgens vroeg. Het landschap is langzaam aan het veranderen. Liepen we de eerste 5 dagen veelal in bos met weinig uitzicht. Hier is wat meer bewoonde wereld, landbouwgebieden en vergezichten. Leuk om iets anders te zien dan bomen, mos en bosbessen. We passeren het plaatsje Söderos. Hier is een supermarkt. Op zondag echter gesloten. Het lopen gaat erg goed. Ondanks de vele natte stukken door de regenval van gisteren. Voor 14.30 uur hebben we de 22 km er al opzitten en komen aan bij een schitterende stuga Böle. Het is vroeger waarschijnlijk een woonhuis geweest met een halletje, slaapkamer en huiskamer. In de slaapkamer staat een stapelbed. In de huiskamer zijn ook nog drie bedden, allemaal met matras. Nog niet meegemaakt in een gratis stuga. We zien soms een auto boven komen over een weggetje. Hier draaien ze dan weer omdat de weg ophoudt.

Dag 10
Maandag 17 augustus

Vandaag 10 km tot aan Leksand. Het is warm en stralend weer. We krijgen eerst een klim naar Bastberg en Åsleden om vervolgens weer af te dalen naar Leksand. We lopen steeds door een mooi bos met veel drassige stukken. We lopen een stuk over planken, die ze over stukken moeras hebben aangelegd. De gamaschen doen dus weer dienst. Om 10.30 uur zijn we in Leksand. We kopen wat fruit en willen dan verder lopen naar de camping. Dat is nog 2 km. Toch maar eerst naar het toeristenbureau wat alleen voor auto’s goed aangegeven is. Zo lopen we dus nog een stuk om. Daar blijkt dat we toch het beste naar de camping kunnen lopen. Het is er mooi maar bijna geen mensen. Het seizoen is gisteren gesloten. Het restaurant en de winkel zijn gesloten. We huren voor 200 kr. een stuga zonder kookgelegenheid. Kookgerei hebben we toch bij ons. ’s Middags lopen we nog een keer op en neer naar het dorp om inkopen te doen. Er is ondertussen meer bewolking gekomen. ’s Avonds begint het te motregenen. Hopelijk schijnt morgen de zon weer.

Dag 11
Dinsdag 18 augustus

Vandaag wordt een lange dag van iets meer dan 25 km. We staan om 6.00 uur op. Het is al lekker weer. De zon schijnt. Om 6.50 uur hebben we weer alles bij elkaar en gaan we weer op pad richting route. Voordat we Leksand uit zijn lopen we twee keer verkeerd. Er zijn wat bordjes verdraaid. Deze zetten we weer goed, wel zo aardig voor de wandelaars na ons. We stijgen in hoogte langzaam tot aan schuilhut Granberget, waar we koffie zetten. Het begint nu meer te waaien en we doen daarom het shirt met lange mouwen aan. Er volgt een glooiend pad met soms een doorkijk naar het Siljanmeer wat er dan in de verte mooi bij ligt. Direct na de lunch begint het flink te regenen. Regenjas aan en regenhoes om de rugzak. De gamaschen hebben we de hele dag al aan vanwege de moerassige stukken en het natte gras. De afritsbare broek wordt nat maar deze droogt als het niet regent ook weer snel. De laatste kilometers wijst de markering ons door een moeras zonder planken. Geen pad te zien. We soppen hier dus maar doorheen. In de stromende regen komen we om 16.30 uur aan bij een schuilhut Jobsarbo genaamd. De eerste keer in een schuilhut i.p.v. een raststuga. Volgens de routepaaltjes hebben we nu 30 kilometer gelopen. Een verschil van 5 met de kaart. We merken nu al wel dat de rugzak lichter wordt. Ondanks de 30 kilometer zijn we nog behoorlijk fit. We maken snel een vuurtje, buiten dus dit keer. Door het natte hout dat er ligt valt dit niet mee. Het vuur wil niet echt doorbranden. Met veel geduld, droge stukjes hout welke nog onder de hut liggen en wapperen voor de aanvoer van wind krijgen we het toch voor elkaar. We maken weer water om onszelf te wassen. We wassen onze kleding niet omdat we die niet droog zullen krijgen vandaag. Gelukkig zijn de buien overgedreven en is de lucht weer stralend blauw. We eten buiten en drogen onze schoenen bij het vuur. De binnentent zetten we op in de schuilhut om in te slapen. De muggen blijven zodoende buiten. Dit slaapt altijd beter. We worden anders altijd wel een aantal malen wakker door de rondzoemende muggen. Na een borreltje Jägermeister gaan we om 22.00 uur slapen. Het is dan al bijna donker.

Dag 12
Woensdag 19 augustus

Om 7 uur loopt de wekker af. Nog even blijven liggen en oh oh, eruit, het is al half acht. Buiten (de slaapzak) is het koud en als we willen vertrekken begint het heel zachtjes te regenen. Het wordt even droog maar later regent het pijpenstelen. Tot aan de koffiepauze gaat het lopen om een onverklaarbare reden bij allebei niet goed. De benen zijn moe, schouders doen zeer, het is koud en het regent. Na de koffie gaat het ineens een stuk beter. De koffie drinken we in een schuilhut in Åsen. Deze staat evenals de bijliggende camping met stuga’s niet op de kaart. We lopen door naar de volgende schuilhut bij Mangberg. Dit blijkt een erg mooi dorp te zijn, maar door de regen is er nu niets te beleven. We eten in de schuilhut van Mangberg en het wordt droog. ’s Middags schijnt de zon weer alsof het geen slecht weer geweest is. Om 15.10 uur komen we aan bij stuga Lôngsjön. Een mooi gelegen stuga, met een mooi uitzicht over het meer. Het ligt 200 meter vanaf de route. Door de lekkere zon en de wind droogt de was buiten goed. Na een lekker pannetje nasi en wat gooien met dobbelstenen (Yahtzee) gaan we weer pitten.

Dag 13
Donderdag 20 augustus
Vandaag een tocht van 17 km. Het is bewolkt maar droog. We vertrekken om 8 uur. Na een gemakkelijk droog stuk komen we rond de koffiepauze aan in Siljansfors. We maken gebruik van de picknickbanken van het openluchtmuseum. Er is een restaurant, maar dat gaat pas om 11 uur open. Na de koffie hebben we allebei een dipje. De zin om te lopen is er even niet. Toch lopen we naar Fulaberg. Hier is weer water te verkrijgen d.m.v. een handpomp. Als de roest uit de pomp is hebben we weer schoon drinkwater. Van daaruit loopt de route over een weg naar de stuga Södra Garberg. Het water is een stuk lopen hier en we hebben moeite om de emmer vol met water te krijgen. Het uitzicht zou hier heel mooi moeten zijn maar we zitten in de wolken en zien niets op 475 meter boven de zeespiegel.

Dag 14
Vrijdag 21 augustus
Terug bij het begin van onze tocht

We lopen vandaag veel omlaag. Van 475 meter naar onder de 200 meter. Dit gaat dus erg vlot. Toch is er op dit stuk veel moerassig pad. Om 9.30 uur zijn we weer op de aanlooproute. We hebben het er dan naar ons gevoel opzitten terwijl we dan nog 14 km moeten. We kijken mooi over Mora en over het Siljanmeer als we de Rostberg weer aflopen. We zien het wintersportgebied later ook weer opduiken. Om 12.00 uur zijn we terug bij de camping van Mora. Als we ons meldden bij de receptie zijn ze erg blij ons te zien. Ze dachten dat we maar een week weg zouden blijven en wilden vandaag de politie inschakelen om ons te gaan zoeken. We zetten de tent op en wassen onder een lekker warme douche. Het regent echter de rest van de dag zodat we na een uurtje toch maar een stuga op de camping nemen. We pakken de auto weer in. Een dag later vertrekken we om 6 uur in de ochtend om via dezelfde weg weer terug te gaan. De veerboten halen we precies. We komen aanrijden en mogen meteen de veerboot op. Om 23.30 zijn we weer thuis in Brabant. We hebben dan weer alle luxe van lamp tot toilet. Van wasmachine tot waterbed.