Vlaanderenroute

Een fietstocht van 5 dagen over het oostelijke deel van de Vlaanderenroute

Klik op kaartje voor interactieve map

We verlengen ons lange vrije weekend met een dag en hebben dan zomaar een minivakantie te pakken. We kunnen vijf dagen fietsen over de Vlaanderenroute, van 18 tot en met 22 augustus 2022. De weersvoorspellingen zijn super, 23 tot 25 graden met heel misschien een klein buitje. 
We zijn aangenaam verrast door de afwisselende en rustige route. Het mooist zijn de
bivakplaatsen die in deze buurt veelvuldig aanwezig zijn.

Valse start in Lommel
We vertrekken op tijd met de auto naar Lommel, een uurtje rijden. Als we de tassen op de fiets doen missen we een tas; die staat nog thuis. Vincent pakt snel de auto om die op te halen. Ondertussen kom ik erachter dat mijn telefoon bovenop de auto ligt/lag. Snel iemand aangesproken en Vincent gebeld. Hij lag er nog gewoon bovenop, gelukkig maar. Met een kleine twee uur vertraging kunnen we op pad. Het weer is super en de route is mooi, veel vrij liggende fietspaden. We fietsen een stuk over een snelfietspad waar per dag en in totaal het aantal passerende fietsers wordt berekend. Aan het einde van de dag nog een mooi stuk over de hei. In Zonhoven vinden we, na 60 km fietsen, een leuke plek op camping Holsteenbron.

Bivakplek
Na 85 km komen we aan op een bivakzone Grootbos in Riemst. Het is een plek midden in het bos. Er is een plateau voor de tent en een composttoilet. Meer hebben we niet nodig.

Onze dag begint aan de late kant. We hebben geen wekker gezet en we worden pas net voor 9.00 uur wakker. O jee, dat was helemaal niet de bedoeling, we hadden al onderweg willen zijn. We hebben in ieder geval lekker geslapen. De route is weer mooi en afwisselend. Hoe dichter we bij Belgisch Limburg komen, hoe meer we moeten klimmen. Bij As beklimmen we de uitkijktoren en maken we een praatje met andere vakantiefietsers. We proberen een paar keer een dronefilmpje te maken maar helaas is het overal verboden gebied door vliegvelden in de buurt. We fietsen een stuk langs de Maas aan de Belgische kant. Altijd leuk om dan grenspalen tegen te komen. Vincent vind nog een mooie hoge zitplaats. We trakteren onszelf op een ijsje en gaan op zoek naar de bivakplaats. Tot voor kort hadden we dit soort plekken ook in Nederland, dat heet Paalkamperen. Helaas worden deze plekken ook hier niet altijd op de juiste manier gebruikt en achter gelaten. Dus ook in België staan ze onder druk. Wij vinden het super leuk. Het is een soort legaal wild kamperen.

Fruitteelt
Dag drie op de Vlaanderenroute. We hebben heerlijk geslapen op de bivakplek. Wel een paar buitjes gehad vannacht maar dat was geen probleem. De route staat vandaag in het teken van de fruitteelt, appels maar vooral conference peren. Onze eerste halte is bij een bankje wat door particulieren is geplaatst. Heel leuk met een tafeltje, prullenbak en lampionnen in de boom. We hebben zelfs daarvoor vlaai gekocht bij de bakker, die eten we hier heerlijk luxe op. Na een klein klimmetje komen we bij een mooi uitzichtpunt. Een kapelletje van houtblokken. Als je er doorheen loopt heb je uitzicht. Het gaat veel op en neer vandaag. Na 75 km en 600 hoogtemeters komen we aan in Tienen. Daar vinden we een leuke kleine minicamping. Het trekkersveldje staat vol met fietsers. Altijd gezellig. De camping is vooral voor trekkers van alle gemakken voorzien met een zwemvijver, hangmatten, vuurkorven, tafels en stoelen onder een overkapping, een oplaadplek voor je elektrische apparaten en een koelkast met bier en fris. Camping de Mulkerij is dan ook een echte aanrader.

Nog een bivakplek
We hebben heerlijk geslapen op de camping in Tienen. Als we opstaan schijnt de zon al lekker. Heerlijk om te ontbijten en goed om de tent te drogen. De route is prachtig vandaag. Veel mooie bospaden, doorsteekjes en kasseienstroken. We fietsen dwars door Leuven. Daarna verlaten we de Vlaanderenroute en zetten koers naar Aarschot. Daar brengen we nog een leuke tijd door op een terras. Daarna naar onze bivakplaats, Meetshovenbos, een paar kilometer verderop. Dit keer is het een open plek, een soort weide, in het bos. Compleet met composttoilet, waterpomp en een grote picknickbank. Ook hier weer geen andere gasten. Heerlijke plek. Hier kunnen we eindelijk de drone voor het eerst weer een keer gebruiken. Morgen alweer de laatste dag van onze mini vakantie.

De laatste dag
Het was vannacht heerlijk rustig op de bivakplaats. Er staat vandaag ongeveer 60 km op het programma, terug naar onze auto in Lommel. Via fietsknooppunten steken we door naar de noordkant van de route. We fietsen door een bosrijk gebied met een kapelletje en een mooie picknickbank voor koffie en thee. Omdat de route niet al te lang is besteden we ook wat tijd om een aantal geocaches te loggen. In de middag nog een geocache gevonden in een holle boom, onder een Mariabeeld. Dan is hij zeker goed bewaard. Daarna nog een leuke cache waar wat handigheid voor vereist is. En dan zijn we terug bij de auto en komt net de ijsco car langs. We pikken op de valreep nog een ijsje mee. Weer een uurtje met de auto naar huis en morgen weer aan het werk.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Toon

    Heel mooie route en toch vlakbij. Ik zal eens kijken of we er iets mee kunnen maar dan iets luxer slapen

  2. Wil kraayvanger

    Kei leuk zo’n mini vakantie, wij hebben dit jaar de Vlaanderen route bijna helemaal gefietst. ik herken verschillende plekken van jullie foto’s. mooi verslag.

Geef een reactie